Özel İnceleme Uygulamaları

Özel İnceleme Uygulamaları

“İç tesisatın tasarımı, yapımı, yerleştirilmesi, kontrolü, işletmeye alınması, işletilmesi ve tesis üzerinde kullanılacak olan mamul ile ilgili olarak, uygunluk değerlendirmeleri sırasında ilgili yönetmeliklerde atıf yapılan uyumlaştırılmış standartlara, TS, EN, ISO, IEC standartlarından herhangi birine, uyumlaştırılmış standartların olmaması durumunda TSE tarafından kabul gören diğer standartlara, uyulması ile birlikte; kullanılan mamullerin (Cihaz ve donanımların) 4703 Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun” doğrultusunda ilgili teknik düzenleme veya düzenlemelerin hükümleri doğrultusunda uygunluk değerlendirilmesine tabi tutulmuş olmalıdır. İlgili yönetmelik şartlarını sağlayacak şekilde belgelendirmelerinin yapılması zorunludur.

İlgili standartlarda veya mevzuatta herhangi bir değişiklik olması halinde; değişiklik getiren standart, uygulanan standarttın iptal edilmesi veya yürürlükten kaldırılması halinde ise yeni standart veya mevzuat geçerli olur. İç tesisatta, standart belgesine sahip olmayan malzeme kullanılamaz. İç tesisatta meydana gelebilecek gaz kaçak veya kazalarına karşı alınacak önlemler hususunda da söz konusu standartlar geçerlidir.

Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik kapsamında yer almayan, tek başına bir standart kapsamına girmeyen ve bu düzenlenmemiş alanda bulunan; özel üretim amaçlı olarak yapılmış gaz yakıtlı sistemler için ise; Türk Standartları Enstitüsü veya “Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik kapsamına göre TS EN ISO/IEC 17020 veya TS EN ISO/IEC 17065 kapsamlarında akredite olmuş, Muayene kuruluşları veya Ürün belgelendirme kuruluşları veya ilgili Bakanlık tarafından atanmış, onaylanmış kuruluşlar tarafından yapılacak test ve muayenelere dayanılarak düzenlenen “Doğal Gaz Yakma Sistemleri Uygunluk Belgesi” geçerli olacaktır.”

Konusunda TSE standardı olmayan, özel imalat veya yurt dışından tesis için özel getirilmiş ve distrübitörü olmayan yakıcı cihaz ve armatürlerin TSE Özel İnceleme Raporu ile Doğal Gaz iç tesisatlarında kullanımını sağlamaktır.

TSE ÖZEL İNCELEME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

1. Sertifikalı firma bu tür yakıcı cihaz ve armatürler için, İç Tesisat Müdürlüğü'ne bağlı Sertifikalandırma Şefliği'ne müracaat eder.

2. Özel inceleme talebi yapılan ilgili ürünlerin dökümantasyonu, emniyet açısından ve İGDAŞ şartnamelerine uygunluğu çerçevesinde Standart Kontrol mühendisi tarafından incelenir.

3. İnceleme sonucu belirlenen kapsam çerçevesinde sertifikalı firmadan TSE’ye Özel İnceleme müracaatı yapması istenir.

4. Eğer TSE müracaatı uygun bulursa, yapacağı incelemenin kapsamını içeren bir belgeyi müracaat sahibine verir.

5. Sertifikalı firma Sertifikalandırma Şefliği'nden geçici gaz açma taahhütnamesini alır.

6. Gaz kullanacak işletme va sertifikalı firma geçici gaz açma taahhütnamesini inceler kabul eder ve imzalı olarak TSE'nin vermiş olduğu belge ile İç Tesisat Müdürlüğüne müracaat eder.

7. TSE tarafından gönderilen belge ve geçici gaz açma taahhütnamesine istinaden, Sertifikalandırma Şefi; PO&TK Şefine, geçici gaz açma istemi ile bilgi notu gönderir. 

8. Gaz açma işlemi sonrası, TSE yaptığı incelemenin sonucu olarak “TSE Özel İnceleme Raporu” düzenler. Sertifikalı firma, “TSE Özel İnceleme Raporu”nu gaz açma tarihinden en geç 90 gün sonra İç Tesisat Müdürlüğüne iletmek zorundadır.

9. Sertifikalandırma Şefliği tarafından “TSE Özel İnceleme Raporu” kontrol edilerek istenen kapsam dahilinde sonuç olumlu ise, PO&TK Şefini bilgilendirir.

10. Rapor olumlu değilse veya 90 günlük bekleme süresi sonunda “TSE Özel İnceleme Raporu” getirilememiş ise, gaz arzının durdurulması istemi ile, Sertifikalandırma Şefi tarafından PO&TK Şefi'ne bilgi notu yazılır.

Başlık Döküman
Ürün Geçici Gaz Açma Taahütnamesi