Kaynaktan Eve Doğal Gaz

Kaynaktan Eve Doğal Gaz

Üst Isıl değeri maksimum 10.427 kcal/m3 minimum 8.100 kcal/m3 yoğunluğu  yaklaşık olarak 0,72 kg/m3 olan doğal gaz, Rusya'dan çıkartıldıktan sonra, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan üzerinden boru hatlarıyla Türkiye'ye taşınır. 

Malkoçlar Ölçüm ve Filtreleme İstasyonu'n da Türkiye'ye giren doğal gazın miktarının ölçülmesi ve filtrelenmesi işlemi yapılır. Malkoçlar ve Kırklareli Kompresör İstasyonları'n da basıncı 35 bara kadar düşmüş doğal gazın basıncı tekrar 70 bara çıkartılır. 

Marmara Ereğlisi LNG İstasyonu'nda Cezayir ve Nijerya gibi ülkelerden gelen sıvılaştırılmış doğatgaz (LNG), gazlaştırılarak sisteme gaz halinde verilir.

Esenyurt'taki RMS İstasyonu'nda İstanbul'a giren doğal gazın basıncı 70 bardan 20 bar seviyesine düşürülerek doğal gazın filtrasyonu, ölçümlendirilmesi, gazın analizi, kokulandırılması ve ısıtılması işlemleri gerçekleştirilir. Buradan İstanbul -Avrupa yakasının doğal gaz dağıtımı yapılır.

Marmara Denizi geçişi ile, yaklaşık 100 m derinlikte 106 km uzunluğunda 2 adet 30 inçlik boru ile doğal gaz. Avcılar Ambarlı'dan Pendik sahiline çıkarak İstanbul Anadolu yakasına taşınır.
Pendik ve Esenyurt'ta bulunan kokulandırma istasyonlarında doğal gaza bazı kimyasal maddeler karıştırılarak kokulandırılır. Kokulandırmada genellikle tiyoeterler ve tiyoller kullanılır ve bu maddeler doğal gaza, çürük sarımsağa benzer bir koku verir.

Çelik hat üzerinde şebekenin genişlemesi amacıyla imalatı yapılan yeni hatlara Tie-in ve / veya Hot- Tap yöntemiyle gaz verilmesi ve deplase işlemleri yapılabilir. Hot –top operasyonu olarak adlandırılan bu işlem, şebeke gazı kesilmeksizin gerçekleştirilir

Çelik hatlar içinde dolaşan doğal gazın akışını kontrol etmek için şebeke üzerinde vana odalarında vanalar kullanılır. Vana odaları yer altında özel olarak inşa edilir. 
Bölge regülatörüne 20 bar olarak gelen doğal gaz basıncı 4 bar'a düşürülüp filtrelenerek Polietilen dağıtım hatlarına sevkedilir.

Bölge regülatöründen sonra doğal gaz, servis kutusuna kadar 125,110 ve 63 mm çapında PE (Polietilen) borularla taşınır. İstanbul gibi dev bir metropolün karmaşık altyapısı içinde sokak sokak doğal gaz şebekesinin döşenmesi oldukça zor şartlar altında gerçekleştirilir.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.

Servis kutusundan sonra bina içindeki tesisata ulaşan doğal gaz, son kullanıcının hizmetine sunulmadan önce sızdırmazlık testleri ve kontrollerden geçirilir. Tesisatın güvenliği sağlandıktan sonra gaz arzı sağlanır. İç tesisata gaz verme işlemi gerçekleştirilir. 

İstanbul doğal gaz şebekesi 7 gün 24 saat sürekli kontrol edilerek, kaçak, kaza ve arızalar anında tesbit edilir. 187 Doğal gaz Acil telefonuna gelen her türlü ihbarlara ortalama 15 dakikada ulaşılır ve anında müdahele edilir.

Kısa adı İGABİS olan İGDAŞ Altyapı Bilgi Sistemi ile, İstanbul'un bütün cadde, sokak ve bina bilgileri ile doğal gaz şebekesinin haritaları dijital ortamda hazırlanarak bilgisayar ortamına aktarılır.
Kısa adı SCADA olan, Uzaktan Gözlem-Kontrol ve Veri Toplama Sistemi ile İstanbul'un bütün doğal gaz şebekesi 24 saat dijital ortamda kontrol edilebilmekte ve olası bir problem anında tesbit edilerek 187 Doğal gaz Acil ekipleri hemen harekete geçirilir.